Ingrediënten

Over het algemeen gebruik ik vrij standaard ingrediënten maar hier en daar kom je misschien iets tegen dat je niet kent. Op deze pagina vind je een alfabetische lijst van wat minder bekende voedingswaren. Ik zeg kort waarvoor ze te gebruiken zijn, waar je ze kan kopen en welke alternatieven er eventueel zijn.

Kom je ergens toch nog een ingrediënt tegen dat je kent of niet vindt in de winkel? Je mag mij gerust meer informatie vragen.

Harissa: Een Noord-Afrikaanse pittige saus. Gemaakt van pepers en kruiden. Te koop in uitgebreide supermarkten of in Marokkaanse winkels. Meestal in een tube die je lang in de koelkast kan bewaren. Naar eigen smaak toevoegen.

Garam masala: Indische kruidenmengeling. Te koop in supermarkten of Aziatische winkels.

Gerookt paprikapoeder: paprikapoeder dat een beetje een rooksmaak heeft. Denk Chorizo. Te koop bij Oil & vinegair en supermarkten met een uitgebreide kruidenassortiment.

Gistvlokken: Droge vlokken die je kan gebruiken om een hartige, kaasachtige smaak toe te voegen aan gerechten. Kan je zowel koud als warm gebruiken. Te koop bij de natuurwinkel.

Kardemom: Indisch kruid. Je kan het zaad gemalen kopen of in peulen. De peulen kan je pletten en meekoken in een stoofpotje of curry of je kan de zaadjes eruit halen. Verkrijgbaar in sommige supermarkten.

Kikkererwtenmeel: gemalen gedroogde kikkererwten. Vooral handig omdat het een goede bindende werking heeft. Wordt veel gebruikt in de Indische keuken. Te koop bij natuurvoedingswinkels of Oosterse winkels. Kan je ook vervangen door gewoon paprikapoeder maar het geeft dan natuurlijk een iets andere smaak.

Kokosolie: Olie van kokosnoten. Bevat transvetten en voor je gezondheid zijn er betere plantaardige oliën. Ik gebruik het soms voor de kokossmaak (enkel bij de extra vierge / extra virgin, ontgeurde heeft geen kokossmaak) of omdat het een olie is die hard wordt onder de 20°C. Zo kan je rauwe notenrepen ofzo maken die door de kokosolie iets steviger zijn. Te koop in de wereldwinkel, natuurvoedingswinkel en sommige supermarkten.

Kurkuma: Aziatisch kruid dat zorgt voor de gele kleur in currypoeder. Schijnt heel gezond te zijn. Vooral leuk om gele rijst te maken door gewoon wat kurkuma in het kookwater te doen. Te koop bij de wereldwinkel, supermarkten, Aziatische winkels. Je kan soms ook de knolletjes zelf vinden maar het poeder is makkelijker in gebruik.

Miso: Japanse, gefermenteerde rijst. Te koop in potjes bij een natuurwinkel. Geeft een soort bouillonachtige smaak. Wel niet mee laten koken want dan verliest het zijn smaak.

Ras-el-hanout: Marokkaans kruidenmengsel. Te koop bij een Marokkaanse winkel of een goede supermarkt.

Rijstolie: olie geperst uit de zilvervliezen van rijst. Neutrale smaak. Hij heeft een heel hoog rookpunt waardoor hij ideaal is om in te bakken. Te koop bij de supermarkt.

Tahin: Sesampasta, ook wel tahini genoemd. Gemaakt van sesamzaad. Te koop met en zonder zout. Je vindt dit in de wereldwinkel, natuurvoedingswinkel en een aantal supermarkten. Ook lekker als broodbeleg. Zou je ook zelf kunnen maken door sesamzaadjes minutenlang te mixen.

Tempeh: soort koek van gefermenteerde sojabonen. Lekkerste als je hem eerst een paar uur marineert in sojasaus, wat azijn en kruiden. Dan bakken in de oven of in de pan. Te koop bij sommige supermarkten, ligt bij de vleesvervangers.