sauzen, warme maaltijd

Groentesaus

Ik had een duidelijk plan: pasta met savooikool in tomatensaus maken. Maar bij het bekijken van mijn overvolle groentelades vond ik het wel heel veel zonde om een fles passata uit te kelder te halen, terwijl er zoveel lekkere seizoensgroenten op mij lagen te wachten. En toch wou ik  me aan mijn plan houden. Toen bedacht ik dat ik in een kookboek eens een recept voor ‘nomatensaus’ had gezien. Tomatensaus zonder tomaten dus. iets voor mensen die allergische zijn aan nachtschade. Dat kookboek was natuurlijk al maanden terug in de bib, maar, met mijn pompoensaus in het achterhoofd, bedacht ik dat het toch niet moeilijk kon zijn om groentesaus te maken. En ik had gelijk.

nomatensaus nomaten vegan veganistisch suikervrij lactosevrij glutenvrij

Natuurlijk smaakt deze saus niet naar tomatensaus, en ze ziet er ook niet zo uit, tenzij je misschien meer bieten zou toevoegen. Het idee is meer dat je ook met herfst- of wintergroente en lekkere saus kunt maken. En eigenlijk vond ik het voor mij een leuk experiment, omdat ik best wel vaak teruggrijp naar tomatensaus. En hoewel ik al glazen flessen passata gebruik, in plaats van tomaten uit blik, moet er toch steeds een verpakking geproduceerd worden. En je kan die flessen wel hergebruiken voor iets anders. Maar na een tijd heb je gewoon veel te veel flessen. Enter de verpakkingsloze groentesaus.

Voor 4 grote porties

 • 350-400gr pompoen (gewicht zonder pitten)
 • 350-400gr rode biet, geschild
 • 2 (rode) uien
 • 5 teentjes look
 • peper en zout
 • 1 lepel balsamicoazijn
 • 400-600ml heet water
 • olijfolie
 • Kruiden naar smaak
 1. Verwarm de oven voor op 180°C
 2. Snijd de pompoen in grote blokjes en de bieten in 4. Leg samen met de ongepelde look en ui op een bakplaat.
 3. Bestrooi met peper en besprenkel met olijfolie
 4. Laat in ongeveer 45 minuten roosteren.
 5. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen
 6. Pel de ui en de look. Doe alles in een grote pot.
 7. Doe er een deel van het water en de azijn bij. Mix tot een gladde saus. Voeg water toe indien nodig.
 8. Kruid eventueel nog wat af.

 

Opmerkingen en variaties

 • Gebruik in plaats van gewoon water kookvocht van pasta, aardappels, linzen,… Geeft meer smaak en minder verspilling
 • Voeg kruiden naar smaak toe.
 • Varieer met groenten. Voeg wortelen, knolselder, pastinaak, rapen,… toe.
 • Mix er eventueel wat walnoten onder.
 • Voor een lekker vullende saus kan je er wat gekookte rode linzen doormixen.
 • Geen tijd om groenten te roosteren? Je kan ze ook in het water gaar koken en dan mixen, maar geroosterd geeft het meer smaak.
 • Ik serveer de saus, met linzen onder, hier bij pasta en gewokte savooikool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s