5 of minder ingrediënten, basisrecept, creatief met restjes

Citroenblokjes

Ik weet niet goed hoe het komt maar ik krijg heel veel tweedehandsspullen. Is het omdat ik duurzaam probeer te leven en vaak blij ben met afdankertjes? Of is het omdat mensen mij als een halve clochard zien? Ik hoop het eerste want zo is het voor mij. (En ook omdat je zoveel keuze hebt als je iets wilt kopen, als je het krijgt is er dus gene keuzestress). Anyway: zo heb ik de laatste jaren meubels, tuinstoelen, kleding, nog meer kleding, schoenen, een fiets, glazen, kopjes, een compostbak,  keukengereedschap,… gekregen. En zo kreeg ik ook de vraag of ik iets kon doen met 10 biologische citroenen waar de zest vanaf was. “Natuurlijk” antwoord ik dan. Want verspilling is zonde. En ik kom ondertussen al bijna 2 maanden toe met mijn citroenblokjes.

zero waste citroensap vegan veganistisch allergievrij suikervrij glutenvrij sojavrij lactosevrij

Op zich is het zo belachelijk simpel dat ik lang twijfelde of ik het hier zou posten. Maar aan de andere kant is het zo eenvoudig dat je er misschien niet eens aan denkt. In recepten heb je vaak een beetje citroensap nodig, om te voorkomen dat fruit verkleurd, in een dressing, als zure smaakmaker, in combinatie met bicarbonaat om gebak te laten rijzen,… Maar altijd verse citroenen in huis hebben is dan weer iets teveel van het goede (verspilling, en voedselkilometers, weet je wel). Citroensap uit een flesje kan handig zijn maar dat wordt ook slecht en je hebt weer afval. Wat is dan wel handig? Citroensap in handige porties invriezen. Deze techniek gebruik ik al een tijdje, maar de 10 citroenen kwamen op het moment dat mijn voorraad bijna op was. Meestal doe ik met een stuk of 4 citroenen en daar kom ik ook een paar maanden mee toe.

Lees ook even bij de opmerkingen hoe je met de schillen een zero waste allesreiniger maakt.

Voor heel veel citroenblokjes

 • citroenen
 1. Snijd de citroenen in 4 en pel zoals je een appelsien zou pellen.
 2. Doe het vruchtvlees in de blender, probeer er zoveel mogelijk pitjes uit te vissen.
 3. Mix tot een gladde massa.
 4. Verdeel het sap over een ijsblokjesvorm en zet in de vriezer.
 5. Haal na een dag uit de vorm en doe ze in een diepvriesdoosje (dat je natuurlijk terug in de vriezer zet. Je kan ze ook in de ijsblokjesvorm laten zitten maar dan kan je geen andere ijsblokjes meer maken.)
 6. Haal voor gebruik gewoon 1 blokje uit de vriezer en laat smelten op kamertemperatuur (of au bain marie als het sneller moet gaan).

Opmerkingen en variaties

 • Ik blend de citroenen. Dat is minder werk dan persen en je hebt ook de vezels nog. Maar de citroenen persen en enkel het sap invriezen gaat ook.
 • Doe de vormen niet te vol. Meestal heb je ongeveer 1 eetlepel sap nodig. Zorg dat je blokjes ongeveer die inhoud hebben.
 • Met 10 grote citroenen kwam ik met 2 ijsblokjesvormen niet toe. De overschot van het sap heb ik in de koelkast bewaard en de volgende dag ingevroren (als de andere blokjes hard waren).
 • Natuurlijk heb ik op de foto maar een paar blokjes liggen. In totaal had ik van 10 grote citroenen meer dan 60 blokjes
 • Gebruik je, net zoals ik normaal, gewone citroenen met schil? Gooi de schil niet weg. Doe de schil in een pot, overgiet met (schoonmaak)azijn en zorg dat alle schillen onderstaan. Sluit de pot en zet een paar weken opzij. Dan zeven en je hebt huisgemaakte allesreiniger. Ruikt niet zo lekker als wat je in de winkel koopt maar veel goedkoper, ecologischer en een superontvetter.  (Kan ook met andere citrusschillen trouwens). Of je zou met de schillen ook limoncello kunnen maken. Ik kreeg de citroenen namelijk van iemand die de zeste gebruikt had om limoncello te maken.

 

Een gedachte over “Citroenblokjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s